2020 Crusader kleppen (vervolg)

Het najaarstreffen is inmiddels achter de rug en de nieuwe klepgeleider is door Little Rob, met hulp van Barry en John, in de cilinderkop geplaatst. Echter toen ze de klep wilden inslijpen bleek dat de geleider te lang was en dat de onderkant van de klep tegen het te ver uitstekende deel van de klepgeleider aankwam en dus niet goed afsloot. Barry bood spontaan aan om dat voor mij in orde te maken. Hij nam de cilinderkop en kleppen mee naar Engeland en zou er voor zorgen, dat de te ver uitstekende klepgeleider ingekort zou worden en dat de kleppen ingeslepen zouden worden. Daarna zou hij alles weer per post naar mij opsturen – what are friends for…:-) .

kleppen verwijderen klep afsluit wigje

tuimelaars verwijderd


Nadat ik het zware pakket ontvangen had ben ik aan de slag gegaan. Eerst moest ik nog de inlaatklep inslijpen, die helaas niet meegegaan was met Barry. Vervolgens beide kleppen met hun klepveren weer aan de kop bevestigen. Met de kleppentool is dat nu een fluitje van een cent of hooguit een paar Euro.



 

Het lastigste is om de beide half rond wigjes op hun plek te krijgen, maar met behulp van een pincet lukt dat redelijk snel. Ook de beide nieuwe tuimelaars worden weer gemonteerd. Daarna is de kop klaar om op de cilinder geplaatst te worden. Er komt een nieuwe pakking tussen cilinder en kop. De stoterstangen worden op hun plaats gezet en de kop op de cilinder geplaatst. De 4 kopbouten worden aangedraaid. Als laatste worden de stoterstangen op hun juiste tolerantie gezet. Bij de Crusader gaat dat helaas niet zo handig als bij de Bullet. Je moet het echt bovenin doen tussen de tuimelaar en de kop van de klep. Voor de inlaat is dat 0.02” en voor de uitlaatklep 0.04”. Niet veel, maar net genoeg.

afgebroken

afgebroken

 

Daarna kan het klepdeksel er op en deze wordt aangedraaid met een holle bout. Wat nu? Het deksel blijft los zitten. Bout weer los en wat blijkt de steun waarop het draadeinde zit waar de holle bout op gaat is losgescheurd van de cilinderkop. Blijkbaar zat er een scheurtje en door het aandraaien is dat verder gegaan.
Misschien door alle handelingen die zijn uitgevoerd op de cilinderkop. Gietijzer is een nogal bros metaal.
Ik kan er nu vrij rustig over schrijven maar dat was toen wel even anders. Er is gelukkig een eenvoudige oplossing om het kleppendeksel toch goed op de cilinderkop vast te krijgen. Ik heb een beugel aan de framebuis boven de cilinderkop gemaakt en daaraan een klein hoekijzer bevestigt.

nieuwe bevestiging
nieuwe bevestiging 2



In het gat van het kleppendeksel heb ik een bout bevestigd met de draad naar boven. Deze bout komt door het hoekijzer en door het aandraaien van een moer onder de hoek wordt het kleppendeksel tegen de cilinderkop gedrukt. Voor alle zekerheid heb ik aan de bovenkant van de hoek ook een bout gezet als borg. So far so good. De tijd zal uitwijzen of dit blijft zitten.
De carburateur, de uitlaat en de benzinetank zijn weer gemonteerd en toen was het tijd om de Crusader te starten. Eén trap en hij liep :-)
Zodra het weer wat beter wordt en het toch weer gestrooide zout is verdwenen zal een proefrit uitmaken op alle moeite niet vergeefs is geweest.
cilinder